Utrechts beraad over de kabinetsplannen
Utrechts beraad over de kabinetsplannen

Het nieuwe kabinet gaat bezuinigen op studenten en hoger onderwijs. De maatregelen zullen zowel de studenten als de instellingen keihard treffen. In het kort:

  • Studenten die langer dan een jaar uitlopen gaan bijna 5000 euro collegegeld betalen en verliezen hun OV-kaart.
  • Als het aan het kabinet ligt wordt dit al in september 2011 ingevoerd.
  • De studiefinanciering na de bachelor zal vervangen worden door een lening. De instellingen krijgen een boete van 3000 euro per langstudeerder (zij ontvangen nu al geen rijksbijdrage meer voor langstudeerders).

Maandag 29 november was er al in het landelijke nieuws te zien dat er veel onrust is onder studenten over deze maatregelen. Ook alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over deze maatregelen. Ook in Utrecht horen we al tijden van bezorgde studenten en studentenorganisaties.

Hoog tijd dus om onszelf in Utrecht te organiseren.

Om hiermee de eerste stap in te zetten hebben USF Studentenbelangen en Studenten Groep Sociale wetenschappen het initiatief genomen om een spoedberaad te organiseren en is het Utrechtse Verenigde Studentencomité opgericht.

We willen jullie hierbij uitnodigen om donderdag 9 december te komen naar het spoedberaad over de kabinetsplannen. Het beraad is vanaf 18:30 in Ruppert Rood op de Uithof.

Het doel is om zoveel mogelijk studenten te informeren over de kabinetsplannen. Daarnaast zijn er plannen om een ludieke actie in Utrecht te organiseren om zoveel mogelijk studenten op de hoogte te brengen van wat er staat te gebeuren.

We zullen het donderdag gaan hebben over:

  • De huidige stand van zaken in Den Haag.
  • Wat moeten we in Utrecht gaan doen?