NGI lezing: Waarom Chimpansees wel twitteren maar niet aan ICT architectuur doen
NGI lezing: Waarom Chimpansees wel twitteren maar niet aan ICT architectuur doen
470 miljoen jaar geleden begonnen de eerste diersoorten zich op het land te bewegen. Tot 7 miljoen jaar hadden mens en chimpansee de zelfde evolutionaire lijn. Evolutionair gezien zijn wij dus pas 'gisteren, onze eigen weg gegaan. Wij delen dan ook 98,7% van het DNA met de chimpansees en zelfs bloedtransfusies tussen chimpansees en mensen zijn mogelijk.

Mensen zijn geen chimpansees in kleren maar chimpansees leven wel in een zelfde sociale context als mensen dit maakt ze buiten gewoon interessant als studie object. Er zijn dan ook veel studies gedaan naar chimpansee gedrag en samenleving.

Deze studies, aangevuld met eigen observaties en jaren lange management ervaring zijn de basis van dit verhaal. Geniet van de overeenkomsten tussen mens en chimpansees en leer van de verschillen. En concludeer zelf na afloop: zijn wij uniek of slechts een denkende chimpansee.

De spreker verdedigt in het bijzonder de stelling dat gedrag belangrijker is voor een ICT'er dan technische kennis. Een aardige paradox omdat we zeggen in een kennis(ICT) economie te leven.

Spreker

De spreker, Martin van Leeuwen, is van oorsprong bedrijfseconoom, maar de laatste jaren vooral actief in de IT. Eerst als software ontwikkelaar, later in diverse management functies.

Op dit moment is hij werkzaam als hoofd software ontwikkeling bij een grote pensioenuitvoerder. Daarnaast is hij als private professional actief in de primatologie, de studie die zich met apen bezig houdt.

Programma
18:30 zaal open (koffie)
19:00 begin lezing
19:45 pauze
20:00 tweede deel lezing
20:45 nog resterende vragen en opmerkingen uit de zaal
21:15 afsluiting met drankje