NGI Lezing: De mens en IT in de zorg
NGI Lezing: De mens en IT in de zorg
De regio Utrecht organiseert, in samenwerking met de IEEE Task Force on Process Mining, op 19 april een lezing over IT in de zorg. Hierbij komen zowel technische kansen (van process mining) als de menselijke maat (de eeuwige spagaat) aan bod.

Process Mining

Een manier om ICT potentieel te gebruiken ten bate van de maatschappij.

Binnen organisaties is er een grote behoefte om processen in kaart te kunnen brengen en suggesties voor procesverbetering te genereren. Tegelijk registreren hedendaagse informatiesystemen vaak grote hoeveelheden gegevens. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis worden allerlei gebeurtenissen in het diagnose- en behandeltraject van een patiënt geregistreerd: afspraken met specialisten, röntgenfoto’s en operaties.

Zulke gegevens kunnen door process mining technieken worden geanalyseerd om de bedrijfsvoering van een organisatie in modellen te vangen. Het gaat dus om transparantie en het zichtbaar maken van processen. Alleen als je weet wat er nu echt gebeurt, kun je de processen, de besturing van deze processen, en de informatiesystemen verbeteren.

We hebben Anne Rozinat uitgenodigd om een introductie naar process mining te geven. Zij zal specifiek ook op de toepassingsmogelijkheden en onmogelijkheden van process mining in de zorg in gaan.

Anne Rozinat is op het gebied van process mining aan de Technische Universiteit van Eindhoven bij Prof. Wil van der Aalst gepromoveerd (cum laude). Zij is medeoprichter van de process mining fa. Fluxicon (www.fluxicon.com).

De spagaat (De Mens in de ICT in de zorg)

In ziekenhuizen is hoogontwikkelde technologie in de zorg van vandaag niet meer weg te denken. Maar de bijdrage is in menig opzicht ambivalent. Aan de ene kant is zij onmisbaar bij het geven van goede zorg, bijvoorbeeld door het onzichtbare zichtbaar te maken of het ondraaglijke draaglijk. Aan de andere kant is zij soms bedreigend en in staat het menselijke gezicht van de zorg verloren te laten gaan. Veel hangt dan ook af van de manier waarop de technologie wordt ingezet.

ICT heeft naast haar intrede in ziekenhuizen ook haar bijdrage geleverd in (thuis-)zorg instellingen. Op afstand zijn we in staat om te monitoren en in te grijpen. Maar welke communicatie kansen laten we als ICT mensen in de zorg liggen? De persoonlijke aandacht en het geduld van een zorgverlener t.o.v de kille budgetteerbare ICT oplossing die een diagnose stelt.

Er lijkt een kloof te zijn tussen de mensen thuis en dezelfde mensen op het werk in een professionele omgeving.

De hoogontwikkelde technologie wordt veelal toegepast, maar de nieuwe toepassingen: online applicaties, social media, google, youtube, email, die de mensen thuis vaak gebruiken om vakanties te boeken, te bankieren, te vergelijken, te communiceren en voor persoonlijke ontwikkeling worden praktisch niet toegepast.

  • Welke kansen worden niet opgepakt?

  • Welke mogelijke toepassingen kunnen patiënten helpen?

Over deze spagaat gaat de lezing van Ton Eijbergen. Ton is eigenaar van het landelijk opererende ICT dienstverlenend bedrijf IT-SL. Hij stelt persoonlijke betrokkenheid centraal bij elke inspanning voor zijn opdrachtgevers en medewerkers. (www.it-sl.nl)

Process Mining (deel 2)

Wat is het waard een risico te managen op basis van een aanname dat een proces loopt zoals je denkt dat het loopt…?

Veel van de hedendaagse risico- en compliancy modellen zijn gebaseerd op een beschrijving van de werkelijkheid die is gecreëerd op basis van interviews, waarnemingen, metingen en aannames. Daar waar we twijfel hebben over de juistheid ervan, wordt nog eens extra getoetst met behulp van specifieke bevraging (queries) echter,….

Met Process mining is het niet langer noodzakelijk om expliciet te weten waar je naar zoekt zoals bij gebruik van queries en het proces hoeft niet vooraf bekend te zijn om toch onverwachte onvolkomenheden, problemen of bottlenecks te vinden waar niemand vooraf specifiek naar zou hebben gezocht.

De tijdwinst om zo processen op basis van de werkelijkheid in kaart te brengen is enorm en de uitkomst is altijd objectief waardoor een discussie op basis van opinie of gevoel wordt voorkomen.

René van Koppen is werkzaam bij Pallas Athena, een world-leading leverancier van Business Process Management- Software (BPM) en Oplossingen. www.pallas-athena.com