Ngi lezing - Een drastisch andere aanpak van complexe ICT projecten
Ngi lezing - Een drastisch andere aanpak van complexe ICT projecten
Bureaucratie, complexiteit, falende projecten, wie heeft er niet mee te maken? Wat wij de afgelopen jaren ook hebben geprobeerd, hoe intensief de inzet ook was, de resultaten bleken te vaak teleurstellend. De roep om een fundamenteel andere aanpak is steeds duidelijker te horen. Maar, hoe moet deze andere aanpak dan uitzien? Hoe voorkomen wij dat wij in dezelfde valkuilen terecht komen die ons vandaag belemmeren?

In deze interactieve lezing worden de volgende vragen beantwoord:

(1) Wat heeft de huidige situatie veroorzaakt?

(2) Hoe weten wij wat werkt en wat niet werkt?

(3) Hoe kunnen wij de huidige complexe omgevingen naar effectieve eenvoud en klantgerichtheid brengen?

(4) Hoe maken wij het duurzaam?

Spreker is Eugen Oetringer. Deze heeft na zijn studie wiskunde (HBO) 23 jaar bij EDS in de ICT gewerkt en is in 1987 van Duitsland naar Nederland verhuisd. Hij heeft zich gespecialiseerd in complexe omgevingen en heeft diverse publicaties op zijn naam staan. In 2009 is hij gestart met zijn eigen bedrijf dat gericht is op eenvoudige en doeltreffende oplossingen voor complexe uitdagingen. Eugen is lid van de werkgroep Complexiteit bij het Denktank Project.

Bij EDS bestonden zijn werkzaamheden voornamelijk uit het ontwikkelen van innovatieve en praktische oplossingen, innovatief ICT beleid en de implementatie daarvan in de Europese rekencentra van EDS. In deze omgeving, die alsmaar complexer werd, ondervond hij dat vaak verrassend eenvoudige en effectieve oplossingen te vinden waren, mits bij de wiskundige aanpak patronen in plaats van cijfers werden gebruikt (of een combinatie van beiden). Met deze denkwijze brachten root cause analyse voor falende projecten en een onderzoeksproject over complexiteit hem op het spoor van fundamentele oorzaken, wat werkt, wat niet werkt en hoe complexe omgevingen tot effectieve eenvoud kunnen worden gebracht.

Programma:

18u30: koffie, thee, broodjes

19u00: inleiding

19u45: pauze

20u00: discussie-sessie

Na afloop: napraten met een drankje

  • Commissie: Bestuur 2010-2011
  • Begin: ma 20 jun 2011, 00:00
  • Eind: di 21 jun 2011, 00:00
  • Locatie: Auditorium, TUE
  • Toegangsprijs: Gratis voor studenten (neem je inschrijfbewijs mee!)
  • Organisator: Extern
  • Poster: Nee