Na de industriele revolutie en de informatierevolutie worden de eerste tekenen van een nieuwe revolutie zichtbaar, die zich nog grotendeels in stilte voltrekt: de maker revolutie. Dankzij de inzet van ICT en betaalbare productiemiddelen - de spinoffs van de voorgaande revoluties - wordt het, ook voor consumenten, steeds eenvoudiger ideeen te vertalen naar tastbare producten.
Belangrijke motoren achter deze maker revolutie zijn de volgende recente ontwikkelingen:
- Het beschikbaar komen van steeds krachtiger, compacter en voordeliger modulair opgebouwde hardware, waarvan het ontwerp beschikbaar wordt gesteld (open source hardware).
- Het toegankelijk worden van tot voor kort zeer kapitaalintensieve productiefaciliteiten, in de vorm van zogenaamde FabLabs (Fabrication
- Laboratories) en via Internet ingekochte productiecapaciteit in Azie.
- Het beschikbaar komen van nieuwe gereedschappen voor de productie van fysieke objecten, zoals de 3D-printer en de lasersnijder.
Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat de schaarste van fysieke goederen bij productontwikkeling minder belemmerend is dan voorheen (“dan print je er toch gewoon een paar bij”) en de grenzen tussen hard- en software vervagen.
In deze lezing wordt geschetst wat de stand van zaken is binnen de maker revolutie, welke bijdrage de genoemde ontwikkelingen daarin precies leveren en hoe de eenvoud van prototyping ons leven in de toekomst gaat beinvloeden. Daarbij zullen ook termen als physical computing, Arduino, domotica en the Internet of things vallen en toegelicht worden.
De lezing zal worden gegeven door Lennart Herlaar.
Schrijf je op tijd in via de website, er is een beperkt aantal plekken.