FYSICA is de jaarlijkse natuurkundemanifestatie die door de NNV wordt georganiseerd in samenwerking met een universiteit, deze keer samen met de RUG. Op vrijdag 7 april staan de deuren van De Oosterpoort in Groningen wagenwijd open om een groot deel van natuurkundig Nederland te verwelkomen voor FYSICA2017. De Oosterpoort ligt op 10 minuten lopen van het station van Groningen.
Dat RUG-hoogleraar Ben Feringa in 2016 de Nobelprijs voor de Chemie ontving, was natuurlijk zowel indruk- als ontzagwekkend. Het is een uitzonderlijke situatie dat FYSICA georganiseerd wordt met/op een universiteit waar juist dat jaar een Nobelprijs is toegekend. Groot was dan ook de vreugde toen Ben Feringa aangaf een plenaire lezing te willen houden tijdens FYSICA 2017. We hopen ook dit jaar weer veel fysici te kunnen verwelkomen, FYSICA is een uitstekende gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Het programma wordt afwisselend en zodanig opgesteld dat het goed toegankelijk is voor studenten, docenten, fysici werkzaam in bedrijfsleven, op hbo en universiteit. De voertaal zal overwegend Engels zijn.
Naast Ben Feringa zal ook een andere topwetenschapper van de RUG een plenair verhaal houden: Bart van Wees. Bart van Wees ontving in 2016 de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Bart van Wees is werkzaam op het gebied van elektriciteitstransport door quantumstructuren, hij is een toponderzoeker op het gebied van ‘spintronica’ waarbij hij zich vooral richt op toepassingen in het revolutionaire materiaal grafeen. De lezing van Professor Viola Vogel (ETH Zürich) gaat over Mechanobiology. Viola Vogel is een internationaal vermaard wetenschapper en heeft vele prijzen ontvangen, waaronder de Otto-Hahn Medal van de Max-Planck Society.
Jo van den Brand ten slotte, is de winnaar van de Physicaprijs 2017. Hij geeft in de Physicalezing, een vervolgverhaal op zijn lezing tijdens FYSICA 2016, ruimte aan nieuwe ontwikkelingen en inzichten rond gravitatiegolven. Al met al een plenair programma om nieuwsgierig naar te zijn en er zijn natuurlijk meer aantrekkelijke programmaonderdelen, deze staan vermeld op www.fysica.nl.