De NGU lezing van januari! De lezing wordt gegeven door Prof.dr. J. Heise (Astrophysics, SRON). Het onderwerp van de lezing volgt later.
Hieronder volgt een samenvatting:
Het oerknalmodel (Big Bang) verklaart veel, maar is nogal speciaal, zoals de 'homogeniteit', de zgn. fijnafstemming van de 'bang' en het 'horizonprobleem': delen die nooit met elkaar in contact waren, zien er toch hetzelfde uit. Deze eigenschappen worden verklaard door kosmische inflatie aan te nemen: Alles zat wel degelijk bij elkaar totdat een klein gebiedje een extreem versnelde uitdijing (inflatie) ondergaat die overgaat in de oerknal. Eigenschappen van inflatie zien we terug in waarnemingen aan de Kosmische Achtergrondstraling. Inflatie creëert omstandigheden voor herhaling (Eeuwige kosmische inflatie). Zo kan een reeks universa gevormd worden, samen een Multiversum genoemd. Het is een antwoord op de meest gestelde vraag in de sterrenkunde, "wat was er vóór de oerknal?": een extreem heterogeen heelal dat bestaat uit exploderende bubbels. Sommige universa kunnen botsen tegen de onze. Is dat in principe waarneembaar?
De NGU lezingen zijn lezingen over vette natuurkundeonderwerpen georganiseert door het Natuurkundig Gezelschap te Utrecht. Als studenten zijn wij hier ook meer dan welkom. De lezingen zijn voor algemeen natuurkundig publiek en daarom ook goed te begrijpen voor eerste- en tweedejaars. Vanwege het late tijdstip sponsort de NGU pizza's voor de lezing. Als je voor 16:30 op de dag van de lezing inschrijft voor de activiteit staat er om 18:45 GRATIS pizza voor je klaar in het KBG op de eeste verdieping aan het begin van de gang naar het BBG. Wil je naar de lezing maar hoef je geen pizza? Schrijf je dan niet in. De lezing vind dit maal plaats in Sonneborgh in de Terrazaal