Uiteraard heeft een dergelijke verschuiving belangrijke consequenties. In de eerste plaats moet informatie die vaak opgeslagen is in verschillende systemen beschikbaar gemaakt worden in de nieuwe kanalen. Dit betekent het koppelen van systemen, maar bovenal het integreren van data. Wanneer deze data bovendien wordt gemuteerd, wordt de problematiek nog groter, want de eigenaar van de data verwacht dat de consistentie van deze data ten alle tijden gegarandeerd blijft.
Daarnaast speelt nog een andere belangrijke verandering; de nieuwe kanalen zijn niet beperkt in openingstijden. Klanten verwachten meer en meer altijd terecht te kunnen met hun vragen. Dit betekent dat de beschikbaarheid van systemen ook veel hoger moet zijn dan in de vroegere situatie. Voor veel klassieke systemen betekent dit een belangrijke verandering. Deze systemen zijn vaak gebouwd als 5x8 of 6x12 systeem, waarbij er genoeg gelegenheid was voor onderhoud en batchverwerking. Nieuwe systemen moeten 7x24 uur beschikbaar zijn. Dit betekent dat zowel ongeplande onbeschikbaarheid (systeem verstoringen) als geplande onbeschikbaarheid (systeem onderhoud) geminimaliseerd moet worden. Voor wat betreft ongeplande beschikbaarheid zijn er verschillende standaardoplossingen, maar voor geplande onbeschikbaarheid ligt de problematiek duidelijk complexer.
Deze lezing beschrijft de problemen en mogelijke oplossingen voor deze problematie aan de hand van concrete voorbeelden.